fons Ton Barten

West-Brabant behoort tot de belangrijkste logistieke hotspots van ons land. Zuidelijk van Breda, op de corridor tussen de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam, passeren dagelijks zo’n 25.000 vrachtwagens. “De chauffeurs verdienen een veilige en comfortabele plek om de nacht door te brengen,” aldus ondernemer Ton Barten. “Daarom realiseren wij een moderne, beveiligde truckparking op het voormalige douaneterrein Hazeldonk. Samen met Fons.”

 

“Financiële expertise en BOM projectfinanciering via Fons”

Ton Barten is directeur van Truckparkings Rotterdam Exploitatie. Zijn bedrijf realiseert en exploiteert beveiligde parkeerterreinen voor vrachtwagens. “Naast twee
trailerparkings hebben we inmiddels vijf truckparkings in beheer. Drie in het Rotterdamse havengebied en twee die recent zijn geopend, in Duiven en hier op Hazeldonk.”

Tegengaan transportcriminaliteit

Qua intensiteit van vrachtverkeer staat Hazeldonk in de top van Europa. Maar het parkeerterrein staat jaar in jaar uit eveneens in de top als het gaat om criminaliteit en ladingdiefstal. Barten: “Verzekeraars en transportbedrijven eisen steeds nadrukkelijker dat chauffeurs op een beveiligd terrein parkeren. Wij voorzien in die behoefte met truckparkings met voorzieningen als toegangscontrole, camerabewaking, omheiningen met inbraakdetectie en kentekenregistratie.”

Comfortabele en gastvrije voorzieningen

De Rijtijdenwet schrijft voor dat een chauffeur minimaal 10 uur per dag pauzeert. In het weekend moet een truck minstens 45 uur aaneengesloten stil staan. “Zonder goede voorzieningen wordt het een chaos,” vervolgt Barten. “Kijk maar naar het gemiddelde parkeerterrein langs de snelweg, met her en der geparkeerde trucks en bivakkerende truckers. Wij zorgen ervoor dat chauffeurs de uren dat ze verplicht moeten rusten, veilig en comfortabel kunnen doorbrengen. Met sanitaire voorzieningen, douches, wasmachines, wifi, een ontmoetingsruimte, een restaurant … Voorzieningen die zorgen voor een aangenaam verblijf en die vervuiling en overlast op de parkeerplaats en het bedrijventerrein Hazeldonk tegengaan.”

Slim financieringsadvies van Fons

Bij de ontwikkeling van de plannen voor Hazeldonk bleek financiering via reguliere kanalen erg lastig. Barten: “Banken zijn terughoudend als het vastgoedontwikkeling betreft en als het dan ook nog gaat om horeca of transport, worden ze helemaal nerveus.” Op zoek naar alternatieven, komt Barten in contact met de BOM. Die ziet het maatschappelijke belang van het project en betrekt ook de gemeente erbij. Vanaf dat moment zit Barten dus met Fons aan tafel. Fons lijkt al gauw een bijzonder waardevolle partner met veel (financiële) expertise en belangrijke ingangen richting gemeente en het parkmanagement van Hazeldonk.

“Fons opperde het idee om een vastgoedmaatschappij in het leven te roepen, waarin de BOM en wij als ondernemer aandeelhouder zijn. De gemeente heeft vervolgens geholpen door de grond – ruim 5 hectare – aan de  vastgoedmaatschappij in erfpacht te geven.

De maatschappij investeert in de voorzieningen die er nodig zijn, waarvoor overigens ook een deel Europese subsidie kon worden aangewend. Truckparkings Rotterdam Exploitatie huurt vervolgens het terrein van de vastgoedmaatschappij. Uiteindelijk is het de bedoeling dat wij straks, als alles eenmaal loopt, het aandeel van BOM overnemen. Perfect geregeld. Dankzij Fons hebben wij de handen vrij om te ondernemen. Chauffeurs weten zich verzekerd van veilige en comfortabele en overnachtingen. En Breda zet zich nog sterker als logistiek centrum op de kaart. Win-win-win.”

Tekst en foto's: fonsbreda.nl


phone +31 (0)88 166 9600 (24/7 bereikbaar)

Privacy Policy

KANTOORADRES

Hazeldonk 6035
4836 LA  Breda

(alleen toegankelijk met personenauto’s)