Criminaliteit op Hazeldonk spectaculair gedaald

Bron: BN De Stem, 11 januari 2018 - Auteur: Peter Ullenbroeck
Ladingdiefstal was lang aan de orde van de dag op Hazeldonk. Maar sinds de ingebruikname van de bewaakte truckparking is de criminaliteit er met de helft gedaald. 

Een ware hotspot voor ladingdieven was de  grensovergang Hazeldonk. De  grensovergang langs de A16 was in de politielijstjes steevast terug te vinden in de top-3 van meest criminele parkeerplaatsen van Nederland. In 2016 werd nog 226 keer aangifte gedaan van ladingdiefstal op de parking langs de A16. Kostbare computerapparatuur, iphones, maar ook merkkleding of dure schoenen verdwenen regelmatig uit trucks die ’s nachts werden opengebroken. Soms werd ook een compleet voertuig gestolen.

Stroomdraad en camera's

Maar daar lijkt na de ingebruikname van de bewaakte truckparking op Hazeldonk, begin oktober vorig jaar, een eind aan te zijn te gekomen. Sinds truckers hun voertuig achter een hoog hek - voorzien van een stroomdraad en bewaakt door een dozijn camera’s - kunnen parkeren, houden criminelen zich gedeisd. Temeer ook omdat de gemeente Breda vanaf die tijd dagelijks zogeheten Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA's) op Hazeldonk laat surveilleren. Iedere chauffeur die er toch voor kiest om zijn wagen buiten de bewaakte parking te stallen, krijgt een boete van enkele honderden euro's die direct afgerekend moet worden. 

'Met de helft gedaald'

Sindsdien zijn de aangiftes van ladingdiefstal op de vingers van één hand te tellen. ,,Vanaf die tijd is de de criminaliteit op Hazeldonk met de helft gedaald’’, jubelt Marie-Cecile Roovers van het Logistic Center Hazeldonk-Meer waarin de bedrijven aan beide zijden van de grensovergang A16 zich verenigd hebben.

Politieman Henk Broekhuizen, jarenlang betrokken bij de aanpak van de criminaliteit op Hazeldonk ziet in de daling van de cijfers het bewijs dat bewaakte truckparkings het antwoord zijn op de enorme criminaliteit op parkings langs de snelwegen. "Maar we zijn er nog niet", waarschuwt hij. ,,Want de kans is groot dat de criminelen hun werkterrein naar andere parkings in de buurt verplaatsen.'' Broekhuizen pleit daarom al langer voor een brede aanpak van het probleem en daar lijken inmiddels alle betrokkenen wel van doordrongen. 

Meer bewaakte parkings

Zo is er het plan om, naar voorbeeld van Hazeldonk en Venlo, op meer  parkings bewaakte parkeerplaatsen voor truckers te gaan bouwen. Bovendien - zo hebben politie, Openbaar Ministerie, verzekeraars en de transportsector met elkaar afgesproken - worden er meer geavanceerde videocamera's op parkeerplaatsen geplaatst, krijgen vrachtwagens sensoren en is het makkelijker geworden aangifte te doen van ladingdiefstal. 

Chauffeurs die hun wagen op de bewaakte truckparking op Hazeldonk parkeren, betalen daar 14 euro per dag voor. Volgens exploitant Ton Barten van de parking zijn veel truckers bereid dat geld te betalen. ,,Gemiddeld staan er nu 130 wagens per dag. Waarvan de helft tot driekwart chauffeurs uit Oost-Europa.''

Barten, ook eigenaar van een bewaakte truckparking in de Rotterdamse haven, sluit niet uit dat zijn parking op Hazeldonk die nu nog ruim 200 plaatsen telt, vanwege het succes in de toekomst nog wordt uitgebreid. ,,We kunnen tot 350 plaatsen. Uitbreiden is een serieuze optie.''

Link naar originele versie: https://www.bndestem.nl/breda/criminaliteit-op-hazeldonk-spectaculair-gedaald~a049ef50/

 

 

 


phone +31 (0)88 166 9600 (24/7 bereikbaar)

Privacy Policy

KANTOORADRES

Hazeldonk 6035
4836 LA  Breda

(alleen toegankelijk met personenauto’s)